perjantai 10. huhtikuuta 2015

ESINEET: Elina, Ilari, Annika

Ilarin puinen rahalipas on vuodelta 1918. Esine on siis tehty vuosi Suomen itsenäistymisen jälkeen. Esineen käyttötarkoitus on ollut kerätä rahaa pahan päivän varalle. Silloin pahoja päiviä olikin, kun sisällissota oli Suomessa käynnissä. Tarvittiin siis rahaa selvitäkseen. Ilarin vaari on ehkä ajatellut säästävänsä johonkin ja laittanut kolikoita säästöön. Lisäksi hän lupasi lopettaa tupakoinnin vuodeksi ja laittoi niihin käyttämänsä rahat säästötaloon.
Talo on tehty itse. Siitä huomaa, että tuohon aikaan on ollut tärkeää osata käsitöitä ja osata tehdä asioita ilman koneita. Talo on aika yksinkertaisennäköinen, ja se kuvaakin varmasti sen aikaista tyypillistä taloa. Talon pohjaan on myös kirjoitettu sen aikaisella käsialalla, joka kertoo siis millaisia vanhat kirjaimet ovat olleet.

Annikalla on sotakuva hänen isovaaristaan. Kuva on otettu 1930- luvulla Viipurissa. Kuva on otettu kun isovaari on ollut armeijassa. Kuvan takapuolella lukee suurentamo ATLAS, mutta emme löytäneet siitä tarkempaa tietoa. Uskoisimme, että se on kuvan ottaneen yrityksen nimi.
Kuvan jälkeen noin 8 vuoden kuluttua alkoi toinen maailmansota, joten armeija on ollut hyvää harjoittelua sitä varten. Isovaari on myös ollut mukana sotimassa sodassa. Kuva on hyvä muisto armeija-ajoilta.
Kuvan perusteella saa myös hyvin tietoa sen aikaisista armeija puvuista. Kuva kertoo myös kameralaadusta, joka on meidän mielestämme yllättävän hyvä.
Taulu on samalta vuosiluvulta kun kuva on otettu. Ja se, niin kuin myös, Ilarin esine kertoo sen että ihmisten on itse pitänyt osata olla käsistään hyviä ja pärjätä ilman koneita. Esine on hyvin säilynyt, joten työnjälki on ollut hyvää ja se näkyy vieläkin.

Elinan kenttäkirjeet ovat jatkosodan ja talvisodan ajoilta. Kirjeitä on lähetetty Heinolaan Elinan isomummolle, joka toimi Lottana. Suurimman osan kirjeistä on lähettänyt hänen puolisonsa, joka oli sodassa sotilaana. Korttien toisella puolella on kuvia, jotka propakantaisia. Yhdessä on myös kuvattu Suomi ennen talvisotaa, jossa näkyy vielä Karjalan ja toisen käsivarren kuuluvan Suomelle. Kirjeet ovat myös sensuroitu ainakin leimojen perusteella eli joku ylempi johto on lukenut ne ennen kun lähetetään vastaanottajalle.
Kirjeitten käsialaa on vaikea lukea, koska se on vanhanaikaista. Ja kirjeissä puhutaan kuitenkin hyvin arkipäiväisistä asioista, eikä sotaan liittyvistä asioista. Kirjeet kertovat hyvin sodan ajasta ja siitä ettei kotiväkeä haluttu huolestuttaa huonoilla uutisilla. Kirjeissä on myös ns. koodinumeroita eli numerosarja. Kirjeen merkitys onkin kertoa arkipäiväisiäkuulumisia sotarintamalta ja kertoa että on vielä hengissä (vaikkei sitä suoraan sanokkaan)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti